📞 +36 70 790 6190✏️ shop@smart-green.hu 

Mit jelent a fűtőérték és mivel lehet befolyásolni?

A fűtőérték kifejezi, hogy mennyi hő szabadul fel egy egységnyi tüzelőanyag elégetésével. Összehasonlítjuk, hogy mennyi hőt kapunk egy kilogramm fa, szén, szén „öko” borsó vagy brikett és pellet elégetésével. Szilárd tüzelőanyagok esetében ezt az értéket mega joule / kg-ban (MJ/kg) fejezik ki.

Mindenki a lehető leghatékonyabban akar fűteni, vagyis minél több hőt felhasználni a lehető legjobb áron. Mi befolyásolja ezeket a dolgokat?

A tüzelőanyag: olyan anyag, amely az égés során hőt szabadít fel, amelyet olyan szükségletek kielégítésére használnak fel, mint a fűtés, főzés, meleg víz. A tüzelőanyag éghető összetevőkből (például szén és hidrogén) és éghetetlen összetevőkből áll (pl. hamu és víz). Csakis az éghető összetevők termelnek energiát.

A hamu: a tüzelőanyag nem éghető összetevője, amely semmilyen energiát nem termel. Minél nagyobb a tüzelőanyag hamutartalma, annál kisebb a fűtőértéke. Minél több hamu keletkezik az égés során, annál jobban növekednek a költségek a hamu ártalmatlanítására. Ha a tüzelőanyag 1 % hamut tartalmaz, az 1 tonna tüzelőanyagból 10 kg-ot jelent. Ha a tüzelőanyag 20 % hamut tartalmaz, az 1 tonna tüzelőanyagból  200 kg-ot jelent.

A víz: a tüzelőanyag részét alkotja, bár nem kívánatos benne, mert az égés során hőt használ fel az elpárologtatásához. Minél kevesebb vizet tartalmaz az tüzelőanyag, annál magasabb a fűtőértéke.

A tüzelőanyag sűrűsége: a térfogategységre eső tömeg, kg/m3-ben kifejezve. A fa sűrűsége a fafajtától és a nedvesség tartalmától függ. A fabrikett és pellet sűrűsége magas és állandó.

A fűtőberendezés: a fűtési rendszer utolsó eleme, amelynek a feladata a hő átadása a fűtött térbe. A megfelelően kiválasztott hőmérséklet-teljesítmény előfeltétele a tökéletes égésnek, így az alacsonyabb szennyezőanyag-kibocsátásnak. A szilárd tüzelőanyagra működő fűtőberendezés alkalmas akkumulátortartállyal való kombinálásra, amely lehetővé teszi, hogy a készülék alacsonyabb hőfogyasztás mellett is elérje a névleges hőteljesítményt. A fűtési rendszer rendszeres karbantartása szintén fontos a megfelelő működés érdekében.

Az Ön tüzelőanyagának milyen a fűtőértéke?

A fűtőérték az a hő, amely 1 kg tüzelőanyag tökéletes égése során szabadul fel, miközben a füstgázok az eredeti hőmérsékletre hűlnek, egyúttal a tüzelőanyagból elpárolgott víz gázhalmazállapotú marad. A különféle tüzelőanyagok fűtőértékeinek táblázatában a víz- és a hamutartalom is fel van tüntetve, amelyek befolyásolják a fűtőértéket.

Fűtőérték táblázat

* a tüzelőanyag víz- és hamutartalma által befolyásolt valódi fűtőérték

** ideális állapotú fűtőérték, amennyiben a tüzelőanyagnak nincs semmilyen víztartalma (leggyakrabban ezt használják az egyes tüzelőanyag-típusok összehasonlítására)

A brikettek fűtőértéke

Mit jelent a fűtőérték és mivel lehet befolyásolni?Gyakran tapasztaljuk, hogy az ügyfelek összehasonlítják a különböző gyártók brikettjeinek a fűtőértékét. Természetesen a legjobb minőségűt kell kiválasztani a legmegfelelőbb áron. Ezért javasoljuk a víz- és hamutartalom, és nem csak a fűtőérték figyelemmel kísérését. Kifejezetten abban az esetben, ha a fűtőérték két vagy három tizeddel eltér. Hiszen1 tonna 18,2 MJ/kg fűtőértékű fabrikett elégetésekor a hőmennyiség ugyanannyi, mint a 18,5 MJ/kg fűtőértékű brikett elégetésekor. Az otthon melegén ezt semmikép nem érzi meg. Csakhogy az első esetben 10 kg brikettel többre lesz szüksége, ami egy tonnányi mennyiségnél elhanyagolható. Forintra átszámolva, ugyanazért a melegért a 18,2 MJ/kg fűtőértékű brikettel való fűtés során körülbelül 710 Ft-val többet fizet.

)

Lehet, hogy érdekelni fogja

Az összes újdonság
irsz

A feltüntetett árak a szállítás árát is tartalmazzák Budapest

Ha az ország más részeiből szeretne árukat fuvaroztatni vagy vásárolni, kérjük, adja meg az irányítószámot vagy a várost a termékek és árak frissítéséhez

Köszönjük, hogy környezetkímélő tüzelőanyaggal fűt és hozzájárul a környezet megóvásához!