📞 +36 70 790 6190✏️ shop@smart-green.hu 

A jövő környezetkímélő tüzelőanyaga

A fa megújuló energiaforrás, ezért környezetbarát tüzelőanyagnak számít. Valaha nagyrészt fával fűtöttek. Manapság ismét növekszik azon háztartások száma, ahol csak fával vagy fatermékekkel fűtenek.

A fűtés terén a jövő tüzelőanyagai a fa, a fabrikett és a pellet lesznek. Hogy miért? Mert sokkal előnyösebbek az anyagi költségek, valamint a környezetvédelem szempontjából is. A kereskedelemben egyre több speciális kazán, cserépkályha és beltéri kandalló jelenik meg, amelyekben fabrikettel vagy pellettel tüzelnek. A fűtés tisztaságát tekintve a fával ellentétben nagyobb az előnyük, mert nagyobb erőfeszítés nélkül, de sokkal hatékonyabban fűthet velük.

Fűtőérték és égés

A fűtőérték és az égés határozzák meg a tüzelőanyagok minőségét.

A fűtőérték és az égés határozzák meg a tüzelőanyagok minőségét. Ebben az esetben érvényes, hogy minél szárazabb a tüzelőanyag, annál jobban ég és a fűtőértéke - tehát a kitermelt hő mennyisége - magasabb.

Ezen a ponton lép be a játékba a fűtés zöld oldala is a fa említett tulajdonságain kívül. Egyre többen tudatosítják, hogy ha a hő és a meleg víz előállítására villamos áramot vagy földgázt használnak, akkor az ő háztartásuk végül is nem termel káros hamut vagy üvegházhatást előidéző gázokat, viszont a nem megújuló forrásokból előállított energiagyártás során bőven képződnek. A gáz szintén fosszilis tüzelőanyag - erőforrásai korlátozottak és a kitermelése kihat a környezetre.

A karbonsemleges fa

A megfelelő mértékben kiszárított fa és a belőle gyártott termékek garantáltan hatékony, egyúttal zöld tüzelőanyagnak számítanak. A minimális nedvességtartalommal rendelkező és a hozzáadott vegyi összetevőktől mentes farönköknek, briketteknek vagy pelleteknek a karbonlábnyomuk semleges. Égésük során az igaz, hogy a levegőbe szén-dioxid (CO2) szabadul fel, de csak annyit, amennyit a fa az élettartama során elnyel. Végül is a fák tökéletes légtisztítók - a fotoszintézishez CO2-ra van szükségük, amelyet felszívnak a környezetből, ugyanakkor tiszta oxigént engednek vissza a levegőbe. Mi, a SMART GREEN-nél ezért is szeretjük a fákat.

A fa hozzáadott értéke

A karbonsemleges faA brikett és a pellet azonban még mindig felülmúlják a fát. Egyrészt hulladékból készülnek - természetesen csak tiszta fa fűrészporából és faforgácsából. A brikettel és pellettel kifűtött otthonok ilyen módon a körforgásos gazdaság részeivé válnak, nem járulnak hozzá a szemét termeléséhez és nem hagynak karbonlábnyomot maguk után.

Ha a fáéval összehasonlítjuk, a fabriketteknek és a pelletnek magasabb a fűtőértéke. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az alapanyagnak, amelyből előállítják, egy ideig a szárítóban kell tartózkodnia, hogy a nedvességtartalmától megváljon. Ezért tartalmaz a fabrikett legfeljebb csak 8 % vizet. A magas fűtőértékéhez, amely közelít a nem környezetkímélő és piszkos szénéhez, az erőteljes összepréselés is hozzájárul. Minél magasabb nyomással préselik össze, annál magasabb a fűtőérték.

A fabriketteknél a további plusz dolog, hogy könnyen tárolhatók. Kevés helyet foglalnak és a fával ellentétben azonnal és bármikor lehet velük fűteni.

Tudta, hogy...?

Mi, a SMART GREEN-nél ezért is szeretjük a fákat.

...a fabrikettre gyártása során nincsen hatással az a fafajta, amelyből a fűrészpor származik? Míg a fa esetében fűtésre a legjobb a lombhullató fák keményfája, addig a tűlevelűfa fűrészpora a brikett és pellet előállításához szükséges alapanyagban is felhasználható. Ugyanis olyan apró részekre (frakciókra) darálják őket, hogy a famassza eredeti sűrűsége már nem játszik szerepet. Ezenkívül a végső szakaszban olyan erősen préselik őket össze, hogy a keményfához képest nagyobb lesz a sűrűségük, ezáltal a fűtőértékük is magasabb.

...a fűtőértéket, az égési időtartamot, a hamu mennyiségét, valamint a brikett és a pellet színét az befolyásolja, hogy milyen fából készültek? A legkevesebb hamu a világos fabrikett és a pellet után marad, amelyeket előre kéregmentesített fűrészporból készítettek. Viszont a legtöbb hamutartalma, de a leghosszabb égési időtartama a sötét, fakéreggel dúsított briketteknek van.

Trükkök a kifogástalan fűtéshez

Akár fával vagy a belőle készült termékekkel fűt, érdemes ismernie egypár trükköt, amelyek betartásával sem a meleg, sem a pénze nem fog a kéményen keresztül elszökni.

smiley Mindig jól kiszárított és tiszta fával fűtsön.

sad A vegyszerrel kezelt fa égetése veszélyes, és a tűzveszély mellett fennáll annak a veszélye, hogy Ön és családja belélegzi a mérgező füstgázokat, mert azok nem a kéményen keresztül távoznak.

smiley Ahhoz, hogy a fa megfelelő módon égjen, szüksége van levegőellátásra.

smiley Ezzel ellentétben a brikettet először hagyni kell meggyulladni teljes légellátás mellett, majd később elzárni azt. Ilyen módon sokáig fog parázslani és hőt felszabadítani.

smiley Csakis kiváló minőségű brikettet vásároljon hiteles gyártótól, máskülönben nem biztos, hogy olyan tulajdonságai és előnyei lesznek, amilyet a fabrikettől elvár.

sad A nem megfelelően kiszárított fa kárt tehet a fűtőrendszerében (fűtőtest és kémény). Ezenfelül az Ön által igényelt meleget sem fogja elérni és a kéményen keresztül káros füstgázokat fog kiengedni a levegőbe.

smiley Ne hanyagolja el a kémény karbantartását, egyrészt a biztonság, másrészt a fűtés hatékonysága szempontjából sem.

)

Lehet, hogy érdekelni fogja

Az összes újdonság
irsz

A feltüntetett árak a szállítás árát is tartalmazzák Budapest

Ha az ország más részeiből szeretne árukat fuvaroztatni vagy vásárolni, kérjük, adja meg az irányítószámot vagy a várost a termékek és árak frissítéséhez

Köszönjük, hogy környezetkímélő tüzelőanyaggal fűt és hozzájárul a környezet megóvásához!