📞 +36 70 790 6190✏️ shop@smart-green.hu 

A brikett nagy útmutatója

Minden, amit a brikettről tudni kell a helyes választáshoz

A brikett egy csodálatos találmány. Egy éghető anyag erős összenyomásával előállított tüzelőanyag. Hővel teli tüzelőanyag, amely több szempontból is kíméli a pénztárcáját és a környezetet. A brikett könnyen fűthető, könnyen tárolható és sokkal könnyebben kezelhető, mint a fa vagy a szén.

Hogyan készül a brikett

Briketteket gyakorlatilag bármilyen éghető biomasszából lehet készíteni.

Előállításuk úgy történik, hogy a biomasszát összezúzzák, kemencében szárítják, majd egy brikettáló gépben (prés) meghatározott alakú és sűrűségű briketté formálják.

Miből készül a brikett?

Nálunk hagyományosan a briketteket faanyagból, azaz fűrészporból és forgácsból készítik. A fákat tehát nem vágják ki a fa brikett kedvéért.

A tőzegbrikett Észak-Európában (például Írországban) nagyon népszerű.

Talán nem meglepő, hogy Ázsiában a legolcsóbb briketteket rizshéjból készítik.

Egyszerűen mindenhol olyan anyagból készülnek, amely bőségesen rendelkezésre áll, elérhető és nem lehet tovább hasznosítani. A brikett a hulladék hasznosításának és felhasználásának egyik módja.

A hulladék nem ingyenes

Sokan tévesen azt hiszik, hogy mivel a fa brikett fahulladékból (fűrészpor, forgács) készül, az előállításához szükséges nyersanyag ingyenes. Ennek az ellenkezője igaz. A hulladéknak ára van. A 2019-2023-as időszakban ez folyamatosan emelkedett, ami a brikett árát is befolyásolta.

Magyarországon és a környező országokban a fából készült brikett mellett szénbrikettet és szalmából vagy más mezőgazdasági maradékból készült brikettet is használnak.

A briketté sűrített, válogatott hulladékot egyre gyakrabban használják fűtőművekben.

Ezt a hulladékot is megkell vásárolni és a további feldolgozása is pénzbe kerül.

Melyik brikett a legjobb?

Bár mindenkinek más az elképzelése, de mindenkinek olyan brikettre van szüksége, amely jól ég, bőséges hőt ad és kedvező az ára.

A fa brikett, amely erősen tömörített, alacsony víz- és hamutartalommal rendelkezik, megfelel ennek. Ezáltal magas fűtőértéket biztosít, még a fánál is magasabbat. Valójában körülbelül annyi energiát szabadítanak fel önmagukból, mint a lignit (szén). A szénnel ellentétben azonban tisztább. Tisztább a felhasználása és tárolása is.

A fa brikett égés közben szén-dioxidot (CO2) bocsát ki a levegőbe, de csak annyit, amennyit a fa fafajta fotoszintézis során a CO2-t oxigénné alakítva elnyelt. A brikett egy semleges szénlábnyomú tüzelőanyag.

A szénnel ellentétben a brikett nem tartalmaz ként, nehézfémeket vagy radioaktív anyagokat. Ezért a fa brikett megújuló forrásokból származó hulladékból előállított, környezetbarát tüzelőanyagnak tekinthető.

Miért vannak különböző formájú és színű brikettek?

A brikett színét az határozza meg, hogy milyen anyagból készül. A briketthez nem adnak festéket.

A minőségi fa briketteknek szép fényes a felületük. Az emberek néha azt gondolják, hogy ez egy burkolat, egy csomagolóanyag. A valóságban ez csak a minőségi formázás eredménye.

A briketteket általában rönk (fatörzs) vagy tégla alakban készítik. A brikett szó francia eredetű - briquett - és szó szerinti fordítása "kis tégla". A tégla brikettet RUF-nek is nevezik.

A RUF valójában egy német gyártó által gyártott népszerű brikettálógép (prés) márkaneve. Ma a RUF a téglabrikett szinonimájává vált, hasonlóan ahhoz, ahogy a Google a keresők szinonimájává vált.

A fa brikettet csodának mondják

A LES-nél közel 20 éve gyártunk brikettet. Tényleg mindent tudunk róluk. De csak nemrég tudtuk meg, hogy ez egy csoda. Így értékelte egyik ügyfelünk a SMART GREEN fa brikettet. Először próbálta ki a brikettet, és néma ámulatba esett,

  • hogy milyen hosszan égnek,
  • hogy nem füstölnek,
  • hogy gyorsabban és több fokra fűti a szobát, mint a fa, és
  • hogy mennyire könnyű, mégis tiszta a brikett kezelése.

Melyik brikett a legjobb az Ön számára?

A briketteket a fűtőberendezés típusától függően válassza ki, valamint attól függően, hogy menyi hőt adjon és milyen gyorsan égjen a tűz, milyen gyakran szeretne brikettet adagolni, és milyen gyakran szeretné tisztítani a kandallót.

A SMART GREEN KLASZIK teli brikettek jól égnek hagyományos kandallókban és kályhákban. Közepes ideig égnek (2-3 óra), és szilárd tüzelésű kazánokban és faelgázosító kazánokban is használhatók.

A hosszabb égési idő - 4-8 óra - az EXTRA teli brikettek erős préselésének köszönhető. A LES KLASZIK hengeres brikettektől a tömörítés mértékében különböznek. Több faanyagot sűrítenek a lehető legnagyobb nyomás alatt. A SMART GREEN EXTRA hengeres brikettek ezért rövidebbek, lassabban és hosszabb ideig égnek. Olyan kandallókba, kályhákba és kemencékbe való, ahol a levegő jól szabályozható.

A helyiség gyors felfűtésére és felmelegítésére a KLASZIK teli brikettek a legalkalmasabbak. Ugyanabból a fakeverékből készülnek, mint a SMART GREEN KLASZIK és SMART GREEN EXTRA hengeres brikettek, de a középen lévő lyuknak köszönhetően egyszerre ég kívülről és belülről.

Gyorsabban égnek és gyorsabban leadják a bennük rejlő összes hőt. Ha hideg házba vagy hétvégi házba tér vissza, amelyet gyorsan kell felfűteni, a SMART GREEN lyukas hengeres brikett a legjobb választás.

Különleges brikettfajták

A jól szárított fakéreg keverékét tartalmazó hengeres briketteket éjszakai fűtésre vagy olyan helyzetekre tervezték, amikor szükség van a hőre, de nincs lehetőség a gyakori adagolásra. A kéreggel kevert hengeres éjszakai brikettek nem égnek lánggal (a kéreg nem ég), de izzanak és 4-8 órán keresztül adják le a hőt. Több hamut termelnek - 5 brikettből körülbelül egy csésze hamu keletkezik.

Az éjszakai brikett előállítása azért nehézkes, mert a kéreg feldolgozása során jelentős terhelés éri a présgépet, valamint azért is, mert a fákról megfelelő kérget kell beszerezni és feldolgozni. Ezért az éjszakai brikett általában magasabb áron kapható, mint a hagyományos, keményfa fűrészpor (tölgy, bükk, gyertyán) keverékéből készült hengerek.

Ha nincs szüksége egy teljes raklapnyi éjszakai brikettre, azaz egy teljes tonnára, mert éjszakánként körülbelül 2 brikettet fog fogyasztani, akkor választhat egy fél raklapnyi éjszakai brikettet, amely 500 kg súlyú.

A hengeres fa brikett különleges típusai közé tartoznak a puhafa fűrészporból (lucfenyő) készült brikettek. A SMART GREEN világos hengeres briketteket bézs szín jellemzi. Nem tartalmaznak kérget, mivel a feldolgozás előtt a kéregtől megfosztott fűrészporból készülnek.

A világos hengeres brikett a brikettek között a Mercedes, a legmagasabb fűtőértékkel és a legalacsonyabb hamutartalommal rendelkezik. Ezeket a hamuszennyezésre érzékeny belső kályhákhoz és kandallókhoz tervezték. Természetesen bármilyen szilárd tüzelésű fűtőberendezésben fűthet velük. Kellemes sugárzó hőt kap, munka nélkül, és alig kell tisztítania a fűtőberendezést.

Különlegességünk a MIX raklap 5 az 1-ben. 5 különböző típusú brikettet talál, így mindig pontosan az van kéznél, amire szüksége van a fűtéshez. Hengeres brikett lyukkal a gyors felfűtéshez, klasszikus hengeres brikett a rendszeres fűtéshez, extra hengeres brikett a kellemes meleghez, de nem túl gyakori adagolással, valamint éjszakai brikett kéreggel, hogy éjszaka is megtartsa a meleget. A MIX 5 az 1ben raklapon világos hengeres briketteket is találunk minimális hamuval a legkényelmesebb fűtés érdekében.

Hogyan tároljuk a brikettet?

A fa briketteknek nincs meghatározott eltarthatósági ideje. Amíg száraz helyen, vízzel (eső, hó) való közvetlen érintkezés nélkül tárolják, évekig tárolhatók anélkül, hogy bármelyik tulajdonságuk sérülne.

A brikett tárolási ideje nem befolyásolja a fűtőértéket, a hamutartalmat vagy az égési időt.

)

Lehet, hogy érdekelni fogja

Az összes újdonság
irsz

A feltüntetett árak a szállítás árát is tartalmazzák Budapest

Ha az ország más részeiből szeretne árukat fuvaroztatni vagy vásárolni, kérjük, adja meg az irányítószámot vagy a várost a termékek és árak frissítéséhez

Köszönjük, hogy környezetkímélő tüzelőanyaggal fűt és hozzájárul a környezet megóvásához!